Als je mij een jaar geleden had gevraagd wat een Escape Room is, dan had ik je het antwoord schuldig moeten blijven. Inmiddels is daar wel wat verandering in gekomen.

AR7_5304_sh&hlIn mei 2015 hadden wij (TR43 Delft) ons jaarlijkse ‘cultuur-uitje’. Cultuur is natuurlijk een zeer rekbaar begrip, en gelukkig maar! Onze Cultuur-commissie had namelijk iets heel bijzonders voor ons in petto. We werden in groepjes verwacht op een bepaald adres, met elk een ander starttijdstip. ’s Avonds zouden we uiteraard wel met zijn allen samen eten, maar dit was toch wel een beetje vreemd. Ik dacht in eerste instantie dat we een soort speurtocht zouden gaan doen of zoiets, en dat we elkaar dus niet tegen mochten komen. Maar waar we terecht kwamen was iets héél anders en, zo bleek achteraf, iets véél gavers. We gingen een Escape Room doen, of misschien beter: beleven. Binnen 60 minuten zien te ontsnappen uit een ruimte, door puzzels op te lossen en aanwijzingen te volgen. Hmm…

We zijn allemaal ontsnapt, dus onze Tafel is gelukkig nog compleet. Maar het had weinig gescheeld… Toen ik met mijn groepje uit de kamer was ontsnapt was mijn primaire reactie: “Wow, dit was gaaf!”. Pak ‘m beet 2 seconden later was mijn volgende gedachte: “Dit ga ik ook doen!”. Al van jongs af aan zijn puzzelen en klussen mijn 2 grote hobby’s. Als afgestudeerd Civiel Ingenieur zag ik hier ineens een fantastische kans mijn hobby’s te combineren met mijn technische kennis, en om daar ook nog eens mijn werk van te maken. Hoe gaaf is dat ?!

En wat een toeval was het dat er nog geen 2 weken later een Tafel-magazine op de mat viel met een stukje over Mystery House in Valkenburg. Rik Prinsen (TR164) heeft daar meerdere Escape Rooms neergezet. Via de T@PP heb ik natuurlijk per direct zijn nummer opgezocht, en een week later zat ik bij hem aan zijn bar in Valkenburg om van-alles-en-nog-wat te bespreken. Damn, wat waren (en zijn) we allebei nog steeds super-enthousiast over wat we doen! We hebben een hele middag weg-gekletst en hadden nog eindeloos lang door kunnen gaan.

Intussen was ik al enige tijd op zoek naar een geschikte ruimte om mijn Escape Room te beginnen. Maar helaas kwam ik in Delft, waar het verder uitstekend wonen, leven en Tafelen is, geen steek verder. De Gemeente wist zich werkelijk geen raad met wat ze hiermee aan moesten. ‘Tja, het moet wel onder een bestemming vallen, anders kunnen we er niks mee. Maar dit valt nergens onder, sorry.’ Zucht….

02Maar ja, als je je (Tafel)netwerk voor je laat werken, dan gebeuren er ineens mooie dingen. Een mede-Tafelaar heeft me in contact gebracht met een aantal gasten die wat geweldigs aan het doen waren in Woerden (waar het bestemmingsplan is vrijgegeven): H.E.L. Shooter. Google maar. Zij hebben daar een compleet kantoorgebouw omgebouwd tot een real life gaming ervaring. Ik was enorm onder de indruk. Maar wat nog mooier was: Ze vroegen mij of ik bij hun een Escape Room wilde neerzetten!! Ik moest mezelf even knijpen: ‘Is dit écht?’. Nou, zéker wel ! Júist wel!

Inmiddels zijn we enige tijd verder. En in die tijd heb ik daar mijn Escape Room “Bank of H.E.L.” gebouwd. H.E.L. staat voor Het Echte Leven, juist omdat we willen dat onze bezoekers een ervaring beleven die zó echt is, dat het niet van echt te onderscheiden is.

Mede omdat ik zelf al uit meerdere Escape Rooms ben ontsnapt, weet ik wat er gebruikelijk is, en vooral ook wat niet. De Bank of H.E.L. is daardoor absoluut anders dan andere Escape Rooms. De Bank is groter, uitdagender. Je moet je met je team werkelijk een weg door de Bank heen zien te worstelen, zo niet ‘vechten’ (er wordt niet geschoten hoor, wees gerust).

Eind november 2015 was de vuurdoop voor de Bank, en die heeft ze met verve doorstaan. Inmiddels zijn er al zoveel teams doorheen gegaan dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Maar ieder team dat er doorheen is gekomen, kwam met een grote glimlach naar buiten. Opgelucht dat ze het hadden overleefd.

Kortom, wil je met jouw Tafel een onvergetelijke ervaring beleven, dan weet je nu waar je moet zijn. www.bankofhel.nl

Last but not least: zonder de samenwerking met diverse Tafelaars (en hun eigen ondernemingen) was dit nooit gelukt. De Bank of H.E.L. is een prachtig voorbeeld van hoe de Tafelronde méér is dan de som der afzonderlijke delen.

Mijn dank gaat uit naar: Rik Prinsen van TR164, Jan-Jaap Romijn, Daan Groen (InThere.nl) en Rogier Barents (InteSpring.nl) van TR43.

See you in H.E.L.

www.bankofhel.nl

IMG-20160211-WA0007